Historie

Het Septemberfeest in Ruurlo, "Reurle Neugt Oe", is een begrip in de hele Achterhoek. Van alle windstreken komen elk jaar veel mensen naar dit dorp, om gezamenlijk dit feest mee te maken.
Tijdens dit evenement vindt elk jaar op zaterdag en zondag de allegorische optocht plaats door de straten van Ruurlo. Wagenbouwteam De Broertjes is altijd een zeer opvallende deelnemer. Na al die jaren zijn ze een vaste waarde geworden in de optocht.
Hieronder een overzicht van alle onderwerpen en een korte uitleg hierover. Het aantal punten van de jury bepaald de prijscategorie en het prijzengeld. De puntentelling is in 2003 gewijzigd.

1987

De Flintstones

2e prijs 54 punten

De eerste kennismaking met de optocht tijdens het Septemberfeest. Een "sloopauto" werd omgebouwd tot Flintstone wagen. De politie deed nog even moeilijk voor de optocht, maar de auto mocht toch zonder APK keuring meedoen. De Flintstone koppen waren gehuurd uit Boeskoolstad (Oldenzaal), die in de latere jaren vaak ideeën heeft opgeleverd.

1988

Zo geet Reurle noar 't café, zo kump Reurle uut café

3e prijs 38 punten

Doordat er weinig mensen op de beide optochtdagen beschikbaar waren, werd er op de woensdagmiddag voor het Septemberfeest iets makkelijks in elkaar gezet. Het idee moest wel iets met drank te maken hebben. Terugkijkend is dit de goedkoopste deelname geweest (kosten Fl 0,00) en werd er het meeste geld en goederen (lees bier) aan overgehouden, doordat alle caféhouders goed sponsorden.

1989

Reurle neugt oe, ut leger pakt oe

3e prijs 77 punten

Dit onderwerp was snel bedacht. Broertje André moest uitgerekend het Septemberfeestweekend op bivak met andere soldaatjes. Ook was Broertje Richard de pineut, want 3 dagen voor het Septemberfeest hoorde hij dat hij met het feest de boot in ging (lekker varen). Natuurlijk moest er een bar op de wagen want toen mocht er nog openbaar gedronken worden tijdens de optocht. Gevolg: een derde prijs (toen nog laagste categorie).

1990

Bier uit eigen bodem

3e prijs 71 punten

Een krantenartikel was de basis voor het idee. Grolsch deed proefboringen naar grondwater in de gemeente Ruurlo. Vandaar dat de bar van vorig jaar weer op de wagen kon, want bier stond centraal met dit onderwerp. De jury begreep de verwijzing niet en kon niets anders geven als een derde prijs (voor het drankgebruik).

1991

"Allo Allo"

1e prijs 86 punten

De eerste keer in de Broertjes formatie wierp direct zijn vruchten af. De TV serie Allo Allo met Café René was op dat moment zeer populair en geliefd bij De Broertjes. Ook de jury bleek ervan te houden en gaven een primeur met een eerste prijs.

1992

Daar komt Swiebertje

1e prijs 85 punten

De Broertjes hadden de smaak te pakken en pakten met Swiebertje opnieuw de hoogste prijs. Achteraf gezien werd aan deze optochtwagen het meeste tijd besteed met de opbouw en terecht beloond dus met een eerste prijs.

1993

Asterix en Obelix

2e prijs 83 punten

Dit onderwerp was door een Broertje tijdens een optocht in het Liemers gezien. De uitvoering was tot ieders tevredenheid. Waar velen de eerste prijs hadden verwacht, bleek de jury het maar een tweede prijs waard te vinden.

1994

Alpenpret met paars kabinet

1e prijs 90 punten en ROV prijs

Na het vele denkwerk voor een goed onderwerp, kwam plotseling het nieuwe paarse kabinet Kok om de hoek kijken. Hierop werd een variant bedacht. Met veel Tiroler muziek en bier werd de eerste prijs behaald met als (geld) bonus de originaliteitsprijs van de Ruurlose Ondernemers Vereniging.

1995

The Highlanders

3e prijs 84,5 punten

Tijdens de jaarlijkse carnavalsoptocht in Oldenzaal, zagen De Broertjes opvallend veel mensen als Schotten verkleed. Dit leek hen ook wel wat tijdens de Septemberfeest in Ruurlo. Echter de hoogtijdagen met hoge prijzen bleken een gepasseerd station. De verslapping was ingezet met een derde prijs.

1996

Een schot in de roos

3e prijs 84 punten

Omdat de Schotse rokken van het jaar daarvoor toch nog in het bezit waren van De Broertjes, was het eenvoudig om hiervoor iets nieuws te bedenken (waarom moeilijk doen als het makkelijk kan). Volgens de wagenbouwers was dit één van de slechtste wagen in hun historie.

1997

Septemberfeest is Reurls Carnaval

3e prijs 82,5 punten

Het idee is ook ontstaan bij het bekijken van de Carnavalsoptocht in Oldenzaal. De Broertjes wilden ook wel eens een zeer hoge wagen bouwen en enorm feest vieren. In de historie van de Broertjes was op deze wagen het hoogste feestgehalte tijdens alle optochten. In de Dorpsstraat konden zelf de lampen uit de straatversiering boven de straat worden gedraaid.

1998

Wederom pret met het 2e paarse kabinet

3e prijs 76,5 punten

Naar aanleiding van het daverende succes in 1994 (1e paars kabinet), dachten De Broertjes weer origineel te zijn, maar dit werd genadeloos afgestraft met een derde prijs.

1999

S(ch)lager Festival 1999

3e prijs 82 punten

Ook dit idee is een beetje afgekeken van de Oldenzaalse Carnaval. Dubbelzinnigheid doet het altijd goed in carnavalsoptochten, tijdens het Septemberfeest is de waardering duidelijk minder of de jury snapt het niet.

2000

Aladdin

1e prijs 98 punten plus wisselbeker eerste keer

Eindelijk weer eens een eerste prijs naar vele jaren afgescheept te zijn met een 3e prijs. Het idee kwam van de optocht in Markelo. Statistisch gezien doen "sprookjes" het altijd goed tijdens de optocht in Ruurlo. Na de optocht werd serieus overwogen om te stoppen op het hoogtepunt.

2001

Kom van dat dak af

3e prijs 82 punten

Nadat eerst een onderwerp met nonnen was bedacht, werd dit tijdens het bouwen opeens veranderd door de zelfmoord van Herman Brood. Dit leek de Broertjes een goed idee. Achteraf was het een zeer slecht experiment. Doordat de eerste optochtdag dramatisch was, werd dit de tweede dag goed gemaakt met veel bier op de wagen. Gevolg was een diskwalificatie en geen prijzengeld. Opvallend was dat de Oranjevereniging niet de ballen had om dit zelf mee te delen aan het wagenbouwteam. Volgens de wagenbouwers was dit de slechtste wagen in hun historie. Wel werd de publieksprijs via een internetstemming gewonnen.

2002

Op vakantie

3e prijs 84 punten

In een vroeg stadium werd Sabbatical Year bedacht, maar dit idee werd bijgeschaafd naar een vakantie. Door een vooraankondiging in weekblad Contact (De Broertjes op vakantie tijdens Septemberfeest) kwam er veel reactie van een groot aantal plaatsgenoten over het wel of niet meedoen met de optocht. De jury begreep er, zoals gewoonlijk, weer niets van en scheepte De Broertjes wederom af met een lullige derde prijs. Achteraf bleek dat de wagenbouwers weer op het randje van het toelaatbare zaten, want ze stonden weer op de nominatie om gediskwalificeerd te worden.

2003

Monnikkenwark

2e prijs 81 punten

Het idee van 2001 werd nu eindelijk tot uitbeelding gebracht. Volgens velen weer eindelijk een nette optochtwagen van De Broertjes, na 2 jaar baggerwagens te hebben gebouwd. Er werd gewoon weer een maand van tevoren begonnen met de bouwwerkzaamheden en enkele leden offerden een aantal vakantiedagen aan de bouw. Dit keer nuttigden De Broertjes eens geen bier tijdens de optocht (wel ervoor en erna natuurlijk!)

2004

De trekschuit

2e prijs 87 punten

Wederom een tweede plaats, dit keer met een redelijk eenvoudige wagen. In recordtempo werd de optochtwagen gebouwd. Het oorspronkelijk idee was Mexi-kano's, maar dit zou niemand begrijpen (de Broertjes zelf ook niet). Het idee is simpel, via een rails komt een Canadese kano in beweging bij het optrekken en remmen van de tractor, waardoor de "schuit" beweegt op de wagen.

2005

Een wip in de morgen, is ...

3e prijs 72 punten

Een dag zonder zorgen, om de spreuk maar af te maken. Via een eenvoudige steigerbuizen constructie werd al wippend de optocht afgelegd. Zelf hadden De Broertjes de grootste schik (en spierpijn), de jury duidelijk minder. Het idee kwam toch weer van een carnavalsoptocht (via foto's op internet), dit keer van de optocht uit Raalte van Groep de Wippers uit Boskamp.

2006

Op alleen een bruine boterham win je geen Tour

2e prijs 82 punten

In eerste instantie had men een ander onderwerp, maar die ging de ijskast in nadat er tijdens de Tour de France diverse dopingschandalen naar boven kwamen. Zo actueel was men in jaren niet geweest. De opbouw was heel simpel, men zegt zelf dat dit de makkelijkste wagen was sinds 1989. Vooral het idee kon de jury waarderen en gaf De Broertjes een 2e prijs. In de volgwagen zat de Tourdirextie.

2007

Mega Piraten Festival

2e prijs 86,5 punten

Na een bezoek aan het Mega Piraten Festival in Zelhem kwam het idee om ook zoiets te doen in de optocht, aangezien Nederlandstalig helemaal in is. De opbouw was nog simpeler dan het vorig jaar. Eindelijk was dit weer eens een wagen waar op gefeest werd. De Broertjes kregen van de Oranjevereniging de Rinus Mulder Trofee, als meest spraakmakende wagen van de optocht. In de volgwagen zaten de artiesten in de wachtkamer.

2008

De poolkappen smelten, de eskimo’s krijgen ijsvrij

1e prijs 93,5 punten

Voor de eerste keer waren de Broertjes positief verrast over de jury. Aan een eerste prijs had niemand gedacht. Dit actuele onderwerp, dat eigenlijk in 2006 was bedacht, met bewegende arrenslee borduurde voort op het steigerbussenprincipe van 2004. De volgwagen was de slechtste tot nu toe: een aanhanger vol met koelkasten.

2009

Ken-ie van Hummel nog

2e prijs 88 punten

In navolging van 2006 werd opnieuw geprobeerd om weer als wielrijders van start te gaan. Dit keer met Tourheld Kenny van Hummel, dat werd gecombineerd met de Vuelta, die door Ruurlo was gekomen. De Broertjes houden nogal van herhalingen en dit leverde net als 2006 een 2e prijs op. In de bezemwagen zaten de andere Broertjes.

2010

30 jaar André Rieu

2e prijs 91,5 punten

Wederom gunden zich het wagenbouwteam zich geen tijd om een mooie wagen te bouwen. Het lijkt erop dat men genoegen neemt met een tweede prijs. Ook dit jaar was het in drie weken gepiept en door het vele leenwerk lijkt het dan toch nog wat. De drie tenoren (in de volgwagen) zorgden met hun optreden voor een welkome afwisseling.

2011

De Toppers van Ruurlo

3e prijs 91,5 punten en originaliteitsprijs ROV

De 25e deelname van de Broertjes aan de optocht in Ruurlo. Dit maal waren de wagenbouwers verkleed als de Toppers. Wederom een podium op de wagen net als in 2007. In de volgwagen was de special act: een gastoptreden van de Gipsy Kings.

2012

Kom er bij, op de wei

2e prijs 88,5 punten

De gewijzigde opzet van het Septemberfeest (feesttent op de wei in plaats in het café, net als vroeger) was reden voor dit onderwerp. De wagenbouwers gingen terug in de tijd en beelden de oude kermis uit met vogelschieten en de kop van jut. Op de volgwagen waren de Broertjes gekleed als schutterskoningen uit die tijd.

2013

Voetballers komen uit de kast

2e prijs 86 punten en originaliteitsprijs ROV

Naar aanleiding van de uitspraken van René van de Gijp in het voetbalpraatprogramma Voetbal International op RTL 7 over homo's in de voetballerij, werd op het laatste moment dit idee bedacht. In een mooi roze tenue kwamen De Broertjes letterlijk als voetballers uit de kast. De Broertjes op de volgwagen beelden het voetbalpraatprogramma uit, waarvan een fragment werd uitgezonden in het gelijknamige TV programma.

2014

Nieuwe kunst voor Kasteel Ruurlo

2e prijs 94 punten

Kasteel Ruurlo wordt verbouwd tot museum door Vordenaar Hans Melchers, die volgend jaar zijn kunstwerken van o.a. Carel Willink wil tentoonstellen. De Broertjes vonden dat het kasteel nog wel een paar meesterwerken konden gebruiken. Op de volgwagen moesten de Broertjes de gemaakte schilderijen taxeren op hun wagen Tussen Kunst & Kitsch.

2015

Dit was Normaal, dit is Normaal

2e prijs 95,5 punten

Het afscheid van Normaal was de aanleiding van deze creatie, de Broertjes gaven een concert zoals in hun beginperiode, compleet met snor en lang haar. Hendrik Haverkamp en kleine Hendrik stonden ook bij het optreden. op de tweede wagen speelde Normaal akoestische in hun stamcafé de Tol in Zelhem zoals ze tegenwoordig veel doen in het theater.

2016

Liever te dik in de kist, dan weer een feestje gemist

2e prijs 91,5 punten

De Hollandstalige zomerhit van 2016 was het liedje van Stef Ekkel en René Karst "Liever te dik in de kist, dan weer een feestje gemist". Gezien het postuur van de meeste (half-)Broertjes was dit nummer op hun lijf geschreven. De videoclip werd afgebeeld door de Broertjes, de andere Broertjes waren te vinden in een hot tub op de volgwagen.

2017

Fipronil....wij zijn van de leg

3e prijs 89,5 punten en originaliteitsprijs ROV

Door een schandaal in de pluimvee sector kwamen De Broertjes op het idee om als kippen op de optochtwagen te lopen. Met muziek van de Spitfires "De haan is dood" werd het weer een ouderwetse feestwagen. Op de Reurlse rechtbank op de tweede wagen werd Calimero berecht voor zijn daden.

2018

Spaanse zomer in mooi Ruurlo

2e prijs 92,5 punten

Dit jaar was de warmste zomer in Nederland sinds 250 jaar. De volgwagen was dit jaar de eerste wagen met "Spaanse boot in dreuge Reurlse sloot" (inderdaad een boot op een wagen). De Broertjes volgden met de grote wagen in hun Spaanse tenue op de klanken van Lailola van de Gipsy Kings met een spetterend optreden.

2019

Jamaica of Achterhook, van wie kump ut originele dook..

2e prijs 92,5 punten

De nieuwe vlag van de Achterhoek heeft veel gelijkenissen met de vlag van Jamaica. De Achterhoekse boeren met een Jamaicaanse tint waren uiterst relax op de eerste wagen. Wagen twee had met 'Join(t) together' relaxte Jamaicaanse Achterboekers, die bij een strandtent aan de wiet zaten.

2020

Geen optocht

Geen prijs

Door het Corona virus werd het Septemberfeest 2020 helaas afgelast.

2021

Geen optocht

Geen prijs

Door het Corona virus werd het ook Septemberfeest 2021 helaas afgelast.