Algemeen

Als nazaat van de Oltvoort familie wilde ik graag weten wie mijn voorouders waren, waar ze vandaan kwamen en of er misschien nog blauw bloed door de aderen zou stromen.
De Oltvoort familie komt oorspronkelijk uit de buurt van Harfsen (voorheen gemeente Gorssel, nu gemeente Lochem) in de Gelderse Achterhoek. In die tijd was het gebruikelijk om mensen te vernoemen naar de boerderijnaam waarin zij woonden.
In het Zutphense pondschattingregister van 1494 stond het erf Oilderfoirde al beschreven. Waarschijnlijk is dit de woonplek geweest van de generatie, waar de achternaam Oltvoort ontstaan is.
Op zaterdag 22 september 1855 is de complete boerderij inclusief aangelegen schuur door brand verwoest (zie krant, bladzijde 2, rechterkolom onderste helft). De boerderij met bijgebouw is hierna opnieuw gebouwd.

Aan de huidige Lochemseweg, net buiten Harfsen, ligt erve Oltvoort. Tegenwoordig is de boerderij een logeerboerderij en is te zien op www.oltvoort.nl.

De naam Oltvoort of Oltvoorde is te herleiden tot de volgende uitleg. Olt of Old is dialect voor "oud" en voort of voorde is volgens Van Dale woordenboek "doorwaadbare plaats in een beek of rivier". Bijelkaar is het een "oude doorwaadbare plaats in een beek".
Bij Erve Oltvoort lag in de "weg van Epse naar Laren" een brug die over een afwatering ging. Deze brug is bij de aanleg van de weg Deventer- Groenlo komen te vervallen. Door betere afwatering is deze waterloop verdwenen. De naam Oltvoort herinnert nog aan deze brug.

Op dit moment komt de achternaam Oltvoort niet veel voor in Nederland. Als je het telefoonboek erop naslaat, dan zijn er in totaal ongeveer 40 landelijke vermeldingen.
Het gros woont nog steeds in de Achterhoek, vooral in Laren, Lochem, Barchem, Ruurlo, Borculo, Geesteren (gld), Vorden en Zutphen zijn de meesten te vinden. In Alphen aan de Rijn zit ook een vertakking en in Utrecht.

Het onderzoeken van de stamboom is bij mij jaren geleden begonnen door eens in het archief van de Gemeente Lochem
te duiken. Na één morgen had ik al 6 generaties terug gevonden, met mijzelf als uitgangspunt. In november 2002 heb ik het weer opgepakt door op internet te zoeken. Vooral de database van de Mormonen gaf een grote hoeveelheid informatie. Via de genealogiepagina kun je toegang krijgen tot veel informatie over de voorouders. Ook kreeg ik aanvullende informatie van Willy Tammel uit Dinxperlo en Rien Oltvoort uit Almen, die ook onderzoek hebben gedaan naar dezelfde stamboom (waarvoor dank).
Mocht iemand nog aanvullingen hebben op deze stamboom, dan graag mailen naar edwinoltvoort@zonnet.nl.


Edwin Oltvoort
©November 2002